Efterskolen er blevet ambassadørskole for "Stop Madspild".
logo

Ebeltoftvej 1

Tirstrup

8400 Ebeltoft

logo

+45 8636 4055

kontor@tirstrup-ie.dk

Ebeltoftvej 1

Tirstrup

8400 Ebeltoft

08:30 - 22:00

Mandag til Fredag

Vi er blevet ambassadørskole for “Stop Madspild”

efterskoleelever spiller spil om Stop madspild

Kan man spise ost, der er kommet mug på? Og hvordan opbevarer man bedst en avocado?

Vi er blevet ambassadørskole for Wasteducate, som arbejder for at bekæmpe madspild. Så nu er vi – dvs alle elever og personale på skolen – engageret i “stop madspild”.

Igennem de næste tre måneder skal køkkenpersonalet hver dag veje, hvor meget mad,

Vi spiller madspil om stop madspild

Der mimes mad-begreber i spillet om stop madspild

der skrabes af tallerkenerne efter hvert måltid. Målet er, at jo mere bevidste eleverne bliver om kun at tage den mængde, de kan spise eller tage flere portioner. Jo mindre mad kan ende i “grisespanden”.

Det betyder at vi er – endnu mere – opmærksomme på, at smide så lidt mad som muligt ud.

Skolen er gået med i projektet som ambassadørskole for ad den vej at uddanne de unge til at få mere

viden om madvarer. I køkkenet har de nemlig arbejdet på at mindske madspild i flere år.

De unge ved alt for lidt om, hvad madvarer kan. Hvilke man kan anvende efter sidste salgsdato, og hvornår man skal lade være.

Jonna Ingildsen, køkkenleder

Spil om madspild

Én af måderne at ramme elevernes interesse på er et brætspil udviklet til netop teenagere. Her skal de svare på spørgsmål om madvarer – eksempelvis hvad de hedder, hvordan man opbevarer dem, og om man må spise en leverpostej, hvis der er kommet mug på.

Valgfaget i brætspil har testet spillet.

Det er ok sjovt. Jeg har da lært noget, jeg ikke vidste.

Anja

Køkkenet lærer også

Køkkenpersonalet har arbejdet med at mindske madspild i mange år. Men har også fået endnu mere fokus på det nu, blandt andet på, hvad eleverne smider ud. Det betyder eksemepelvis, at de overvejer at sætte størrelsen på kød-portionerne ned, da der er mange som ikke spiser det hele. Så kan de der er sultne til gengæld tage to gange.

Madaffaldet skal vejes i tre måneder, og målet er, at elevernes bevidsthed skærpes, så de smider mindre ud. Helt forventer Jonna Ingildsen dog ikke, at det at vi når:

Vi kan ikke undgå madspild. Vi vil også eksperimentere med maden og tilbyde dem noget, de ikke har prøvet før. Og der vil vi ryge ind i, at de får noget, de ikke kan lide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *