På en idrætsefterskole er sundhed altid i fokus, men hvad er sundhed helt præcist?
En helt almindelig onsdag i september blev helt ualmindelig, da eleverne på Tirstrup idrætsefterskole skulle igennem en sundhedsdag. For hvad er sundt? Er det sundt at træne fitness tre timer hver dag? Eller aldrig spise fedt? Og hvordan kan man arbejde mentalt med sundhed?
Dagen bød på foredrag om kost, træning, krop og hjerne, og der blev snakket meget om det ”brede sundhedsbegreb”.
Nogle af de vigtigste pointer i foredraget handlede om, hvordan man træner optimalt, hvor meget søvn en teenager-krop egentlig skal bruge for at fungere bedst, og hvilken form for brændstof sådan en krop arbejder bedst på.
Vi ved det jo godt, men…
For Lærke Winding, elev på skolen, har sundhedsdagen da også budt på nogle aha-oplevelser.
”Jeg syntes egentlig, inden dagen startede, at jeg havde meget godt styr på det meste, for vi ved jo godt, hvad der er sundt og usundt. Men foredraget lærte mig alligevel lidt om, hvor man kan justere, så man får det optimale ud af alle tingene. F.eks. tips til træning; det er vigtigt både at lave de store, all-round styrkeøvelser, men også isolationsøvelserne, hvor man fokuserer på enkelte muskler. Det bedste jeg lærte var nok, at det ikke hjælper at træne ekstra.

Jeg blev også mindet om, hvor vigtigt protein er i min kost, så jeg kommer nok til at ændre lidt på mine madvaner.
Efter foredraget skulle eleverne ud at gå en tur gennem skoven, og herefter var der fysiske tests, bla. springtest, styrketest og en cooper-test. Dagen sluttede af med en times mindfulness.
Livsvalg
Lærerne på Tirstrup Idrætsefterskole har valgt at lægge sundhedsdagen så tidligt som muligt på skoleåret, da eleverne på den måde allerede nu kan få et fælles grundlag for gode, sunde vaner med træning, kost, søvn restitution og hvile.
Fitnesslærer Kasper Grandt udtaler:
”På den måde kan de allerede fra skoleårets start få det maksimale ud af deres anstrengelser. Det vigtigste her er dog, at vi arbejder med en holdningsændring hos de unge mennesker. De har en alder nu, hvor de selv skal til at tage et valg og et ansvar for deres sundhed, og én af vores fornemmeste opgaver er at give dem de bedste forudsætninger for netop det.”

Skriv et svar