Vi fælles-skaber!
Et nyt fag er kommet på skemaet på TIE. Det hedder TØF og skal skabe fællesskab.
Salen er fyldt med elever i ens sort TIE-tøj, der med den ene arm over hovedet nærmest kampråber TØF-TØF-TØF højere og højere.
En gang om ugen samles alle elever på efterskolen i det helt nye fag TØF. TØF står for TIE Ønsker Fællesskab og på programmet er aktiviteter, der skal fremme fællesskabet mellem eleverne.
De anerkender hinanden for at turde at sætte sig selv i spil for fællesskabets skyld.
Elisabeth, lærer
For hvad er det gode fællesskab? Kommer det af sig selv, og hvad kræver det af den enkelte at skabe et godt fællesskab? Hvad fremmer et fællesskab og hvad ødelægger det?

”Traditionelt har mange efterskoler gymnastikken som en fællesskabsskabende disciplin, men vi har tænkt nyt og rystet posen. Vi laver aktiviteter, hvor der selvfølgelig er en masse fælles oplevelser og udfordringer, men også hvor der er plads til at vise både sårbare sider og styrker. Det styrker nemlig følelsen af fællesskab hos eleverne. Dét, at de kan spejle sig i hinanden og rose og give opbakning,” udtaler fitnesslærer Elisabeth Gjengedal.
Fedt at bryde grænser sammen
TØF-timerne bruges for eksempel på dans, sang, sport og foredrag af enten eleverne selv eller lærere og gæstelærere. Det stærkeste er, når eleverne selv fortæller, mener elev Oskar Vestergaard:
”Det er en god time og ret hyggeligt. Det fede er, at vi alle sammen er der og oplever tingene sammen. Det tror jeg, gør en forskel. Jeg har selv været på talerstolen, og selv om det var lidt skræmmende, så gik det fint nok. Det er ret fedt at være i en gruppe, hvor man tør at bryde sine egne grænser uden at være bange for at blive til grin.”
Selvfølgelig giver det en stærk gruppeidentitet at stå i ens tøj og synge slagsange eller høre de samme foredrag, men det er lige så meget dét, der foregår bagefter, som gør gruppen stærkere:
”Når eleverne myldrer ud på gangene og ned på værelserne, og der bliver givet skulderklap for enten at have fortalt om noget svært eller vist, hvor man styrer for vildt, så anerkender de hinanden for at turde at sætte sig selv i spil for fællesskabets skyld. Og det er hér, det rykker”, afslutter Elisabeth Gjengedal.
Vil du med på TIE-holdet og prøve TØF på egen krop? Besøg os til infoaften den 12. november. Læs mere her.
Skriv et svar